Krivaja otišla u stečaj

Bez autora
Jun 06 2010

Sudija Općinskog suda u Zenici Ramo Ljevaković jučer je zvanično objavio pokretanje stečajnog postupka u državnom dijelu Krivaje iz Zavidovića. Ispitno-izvještajno ročište Ljevaković je zakazao za 15. septembar, do kada svi oni koji ih imaju, trebaju prijaviti potraživanja stečajnom upravniku Hazimu Škapuru, koji je bio i vještak u određivanju postojanja uvjeta za stečaj. Odluka o pokretanju stečajnog postupka donesena je na zahtjev 38 bivših radnika Krivaje, koji su podnijeli tužbe radi izmirivanja plaća prema Kolektivnom ugovoru. Njih 31 odustalo je od zahtjeva za stečaj pa je sudbina Krivaje bila u rukama sedam radnika. Njihovo insistiranje dovelo je i do kraja projekta Krivaja 1884, koji je Federalna vlada 18 mjeseci neuspješno pokušavala napraviti s privatnom firmom Ferimpeks iz Zavidovića. Odlazak državnog dijela firme u stečaj znači nemogućnost registracije Krivaje 1884, jer suosnivač ne može biti preduzeće u stečaju, a time, vjerovatno, i otkaze za 1.900 radnika, koji su ostali da rade u novom preduzeću.

Krivaja otišla u stečajSudija Općinskog suda u Zenici Ramo Ljevaković jučer je zvanično objavio pokretanje stečajnog postupka u državnom dijelu Krivaje iz Zavidovića.

- Ovo je najgora moguća odluka, ali je morala biti donesena - kazao je kratko Ljevaković predajući predstavniku tražilaca stečaja Hasiji Vukoviću i direktoru državne Krivaje Nuriji Prijiću rješenje o pokretanju stečaja.

Veliki gubitak

Ispitno-izvještajno ročište Ljevaković je zakazao za 15. septembar, do kada svi oni koji ih imaju, trebaju prijaviti potraživanja stečajnom upravniku Hazimu Škapuru, koji je bio i vještak u određivanju postojanja uvjeta za stečaj.

Odluka o pokretanju stečajnog postupka donesena je na zahtjev 38 bivših radnika Krivaje, koji su podnijeli tužbe radi izmirivanja plaća prema Kolektivnom ugovoru. Njih 31 odustalo je od zahtjeva za stečaj pa je sudbina Krivaje bila u rukama sedam radnika.

Njihovo insistiranje dovelo je i do kraja projekta Krivaja 1884, koji je Federalna vlada 18 mjeseci neuspješno pokušavala napraviti s privatnom firmom Ferimpeks iz Zavidovića. Odlazak državnog dijela firme u stečaj znači nemogućnost registracije Krivaje 1884, jer suosnivač ne može biti preduzeće u stečaju, a time, vjerovatno, i otkaze za 1.900 radnika, koji su ostali da rade u novom preduzeću.

- Nakon 35 godina rada u Krivaji, otpušten sam za vrijeme bolovanja. Sada sam na birou sa 58 godina. Nisam pravnik da zastupam 1.900 radnika, ali tražim svoje. Mi nismo toliko moćni da budemo iznad države. Ta država je veoma lako mogla riješiti problem. Nismo ga napravili mi nego ona. Država je napravila dugove koje ne isplaćuje i tako je odvela Krivaju u stečaj - kazao je Hasija Vuković, predstavnik radnika koji su podnijeli zahtjev za stečaj.

Predsjednik Sindikata Krivaje 1884 Vehbija Aličić kratko je kazao, krijući suze, da su ovim izgubili i grad, i Krivaja, i svi. Radnik Bego Muharemović kazao je da uposlenici neće sjediti skrštenih ruku.

Sve propada

- Ne znam još kako, ali moramo reagirati na ovu situaciju. Ne propada samo ovih 2.000 radnika nego i Šumsko-privredno društvo, prijevoznici, cijeli grad propada - kazao je Muharemović.

S velikom nevjericom proglašenje stečaja pratio je i Adem Zilkić, koji kaže da svi radnici imaju potraživanja te da će i oni sada tražiti svoje pa je pitanje ko će šta i koliko uopće dobiti, a svi će sigurno mnogo izgubiti.

- Imam 38 godina staža i sada sam siguran da za dvije godine neću moći u penziju. Ovo je bruka, sramota, za Općinu, načelnika, državu, FBiH, za sve. Država je kriva i, da se ovo dogodilo prije dvije godine, kada smo stajali, niko ne bi rekao ni riječi. Sada imamo u proizvodnji robu vrijednu skoro četiri miliona KM i sve propada - kazao je vidno ogorčeni radnik Fikret Sinanović.

Postoji osnov za žalbu

Direktor Krivaje Nurija Prijić kazao je da postoji dobar osnov za žalbu, ali da je rješenje samo primio, a ne i pročitao.

- Slušao sam sudskog vještaka na prošlom ročištu i već tada vidio da postoje ozbiljni osnovi za prigovor. Ipak, iskoristit ćemo zakonski rok od osam dana te odlučiti o žalbi - kazao je Prijić.

Mujanović: Čekati odluku Vlade

- Zatekli ste me u pogonu. U ovom trenu ne znam šta da kažem, jednostavno ne znam. Vidjet ću šta piše u rješenju, a ako dođe do stečaja, ako dođe do toga da se ne može registrovati Krivaja 1884, onda, stvarno, ne znam šta će biti sa firmom i radnicima. Jednostavno, želim da vjerujem da će Federalna vlada naći rješenje, izmiriti dugove i da neće dozvoliti da 2.000 ljudi ostane bez posla. Vidjet ćemo narednih dana, za sada radimo kao da se ništa ne događa - kazao nam je Ismet Mujanović, direktor Krivaje 1884 i suvlasnik Ferimpeksa, privatnog ulagača u novu firmu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik